Autorijden met slippers. Mag dat?

Het is nu alweer een tijdje heerlijk zomerweer. Dan is het erg verleidelijk om met je slippers in de auto te stappen. Maar mag dit eigenlijk wel?

 

In Nederland is het wettelijk gezien niet verboden om met slippers aan achter het stuur te kruipen. Wél is in de wet vastgelegd dat het verboden is om u zodanig in het verkeer te gedragen dat u anderen in gevaar brengt. U kunt dus wel degelijk aansprakelijk worden gesteld voor het dragen van slippers (of met blote voeten) achter het stuur wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Het dragen van slippers achter het stuur kan bijzonder gevaarlijk zijn. Slippers schieten gemakkelijk los en kunnen klem raken onder de pedalen. Ook glijden slippers sneller van een pedaal af dan een stabielere schoen.

Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat je gemiddeld één tiende van een seconde verliest wanneer je met slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Daarnaast heb je drie procent minder remkracht bij het intrappen van het rempedaal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je remweg 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van 90 km/u.

Omdat het risico op een ongeluk groter is, zal de verzekeringsmaatschappij in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij vergoeden, zelfs wanneer u WA-Plus verzekerd bent.

Gaat u binnenkort naar het buitenland? Het dragen van slippers (of met blote voeten) achter het stuur is in sommige landen bij wet verboden (o.a. Frankrijk en Spanje) en dit kan een boete opleveren van € 90,- tot € 200,-. Dit kan ook gelden voor het rijden met stijlvolle damesschoenen. Omdat het in deze landen wettelijk verboden is, is het ook gemakkelijker om u aansprakelijk te stellen bij een ongeval. In andere landen kan de bestuurder worden veroordeeld vanwege het “niet naar behoren onder controle hebben van het voertuig”, wanneer een politieagent u vanwege uw rijgedrag zou aanhouden.

 

Uw veiligheid, onze zorg!