Oververhit?

De zomervakantie is begonnen! We hebben nu al een tijdje te maken met tropische temperaturen en voor komende week is er zelfs een hittegolf voorspeld! De zomer laat dus behoorlijk van zich horen en dat brengt ook wat nadelen met zich mee. Deze extreme hitte betekent namelijk dat uw auto het zwaarder te verduren krijgt. Wat extra voorzorgsmaatregelen zijn daarom nooit weg, zodat u veilig de weg op kunt.

 

Koelvloeistof:
Met deze warmte krijgt de motor het ook zwaarder. Koelvloeistof ontlast de motor en zorgt voor een langere levensduur van uw auto. Controleer regelmatig of het nodig is om de koelvloeistof te verversen of bij te vullen.

De accu:
Bij extreme warmte kan uw accu het begeven. Laat deze dus controleren vóór u op reis gaat.

De ruitenwissers:
Warm weer zorgt ervoor dat het rubber van de wisserbladen sneller hard wordt en zal uitdrogen. Controleer of het rubber niet beschadigd, droog of gebarsten is, want in dat geval zijn ze toe aan vervanging.

De airco:
Een goedwerkende airco is met deze temperaturen onmisbaar. Laat deze dus goed nakijken!

De radiateur:
Een vuile radiateur vergroot de kans op oververhitting van de motor. Maak deze dus altijd even schoon voor u op reis gaat.

 

Wat kun je verder nog doen?

 • Parkeer op een warme dag uw auto in de schaduw.
 • Maak gebruik van zonneschermen over de autoruiten.
 • Laat wat van de warmte in de auto “ontsnappen” door enkele minuten voor vertrek ramen of deuren tegen elkaar open te zetten, of rijd het eerste stukje met de airco uit en de ramen open. Zeker bij korte ritjes is dit laatste stukken efficiënter.
 • Pas uw rijstijl aan. Rijd rustig en schakel op tijd door naar een volgende versnelling, zodat u een hoog toerental vermijdt.
 • Neem voor de zekerheid een extra flesje koelvloeistof mee.
 • Let op hete oppervlakten in de auto, zoals leren bekleding of metaal van een gordel. Uit voorzorg een deken of handdoek hier overheen leggen, kan al enorm schelen.
 • Neem extra water en snacks mee voor het geval de reis (vanwege file of pech) langer gaat duren dan gepland.

 

Mocht ondanks alles de motor toch oververhit raken, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Onjuist handelen kan de motor namelijk flink beschadigen.

Te herkennen aan:
Waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden en/of de wijzer van de temperatuurmeter schiet door naar rechts.

Wat te doen: STOPPEN!

 • Doorrijden met een oververhitte motor kan ernstige motorschade veroorzaken. Zet daarom uw auto zo snel mogelijk op een veilige plek stil en schakel de motor uit.
 • Plaats een gevarendriehoek op 30-40 meter achter uw auto en zet de motorkap helemaal open.
 • Zet de verwarming op de hoogste temperatuur en zet de blazers helemaal open (zet ook de ramen open, want het zal nog warmer worden in de auto).
 • Laat de motor zo minstens een kwartier afkoelen!
 • Pak een doek en draai daarmee de dop van het koelvloeistofreservoir stukje bij beetje open. LET OP: DE KOELVLOEISTOF ZAL GLOEIEND HEET ZIJN! DRAAI JE TE SNEL OPEN, DAN SPUIT DE KOELVLOEISTOF NAAR BUITEN, WAT BRANDWONDEN KAN VEROORZAKEN!
 • Vul indien nodig meteen koelvloeistof bij (in noodgevallen mag dit zelfs met kraanwater, maar dit is dan wel een tijdelijke oplossing en zal later alsnog moeten worden vervangen door koelvloeistof).

 

Bij twijfel, vraag gewoon om hulp! Want uw auto, onze zorg!