Nieuwe brandstoflabels vanaf 12 oktober!

Tanken in het buitenland kan soms best lastig zijn, want welke pomp moet je nu hebben? Alles heeft een andere naam. En wat nou als je de verkeerde brandstof tankt…

Op 12 oktober komt er voor iedereen meer duidelijkheid. Vanaf die dag krijgen alle tankstations in de EU, en een aantal landen zoals Servië, Zwitserland, Noorwegen en Turkije, gestandaardiseerde stickers die de verschillende soorten brandstof aanduiden. Deze zijn te vinden op de pomp en de vulpistolen. Bij nieuwe auto’s zijn de stickers ook te vinden op de binnenzijde van de tankklep. De stickers zijn nodig omdat er steeds meer brandstoffen bijkomen. Dit vanwege het feit dat er milieuvriendelijker getankt moet gaan worden.


BENZINE:
De ronde symbolen duiden altijd op benzine. Je hebt de keuze uit E5, E10 en E85. Het getal geeft het percentage bio-componenten aan. Euro95 en Super blijven voorlopig gewoon bestaan. In 2019 zal benzine met maximaal 10% bijmenging van biobrandstof (ethanol) verplicht worden in Nederland. Voor met name oudere voertuigen met een benzinemotor is deze brandstof (E10) niet altijd geschikt.
BELANGRIJK: Iedereen, maar zeker als je een auto hebt van voor 2000, doet er goed aan te checken of zijn auto geschikt is voor E10. Anders kunnen die auto’s nog worden gereden op loodvrij98, maar dat is niet meer overal verkrijgbaar. Check dit op www.e10check.nl!

DIESEL:
De vierkante symbolen duiden altijd op diesel. Je hebt de keuze uit B7, B10, B100 en XTL. Ook hier geeft het getal het percentage bio-componenten aan. XTL is een synthetische olie en is dus niet uit aardolie vervaardigd.

GAS:
De ruitvormige symbolen duiden altijd op gas. Bij gas geven de letters in de ruit aan om welk type het gaat.


Weet je het niet zeker?
Als je niet zeker weet welke brandstof je moet tanken, vraag het ons of een medewerker van het tankstation. 

Toch verkeerd getankt?
Iedereen kan zich een keer vergissen. Mocht het nu toch zo zijn dat je verkeerd getankt hebt, start dan vooral NIET je auto, maar neem direct contact met ons op. Wij zullen je dan zo snel mogelijk helpen. Als je het ontdekt terwijl je al wel aan het rijden bent, zet de auto dan z.s.m. stil en bel ons voor advies.